/* */

Młodzież w wieku szkolnym wymaga prawidłowego żywienia ze względu na intensywny wzrost, rozwój i dojrzewanie. Potrzebują dostarczenia takiej ilości energii i składników pokarmowych, która będzie warunkowała odpowiedni wzrost i masę ciała oraz normalne funkcjonowanie organizmu, w tym gotowość do nauki.

Nasze pociechy spędzają w szkole od 6 do 8 godzin dziennie. Dość często czas ten ulega znacznemu wydłużeniu, ze względu na długie powroty do domu. Biorąc pod uwagę ilość czasu spędzanego w szkole, bardzo istotną rolę odgrywa odpowiednie dożywianie dzieci w trakcie zajęć szkolnych (stołówki), jak również zapewnienie możliwości zakupu żywności w sklepiku szkolnych.

Zaobserwowano, że wraz z rozpoczęciem nauki w szkole, na ogół następuje pogorszenie sposobu żywienia się dzieci i młodzieży. Szczególnie tendencja ta dotyczy dzieci coraz starszych. Wynika to w pewnym stopniu z ich usamodzielniania się w zakresie decyzji dotyczących wyboru żywności. Sklepiki szkolne nie są głównym miejscem, w którym dzieci mają dostęp do żywności, jednak powinny one pełnić istotną rolę w edukacji żywieniowej i zapobieganiu skutkom nieprawidłowego żywienia.

  • W asortymencie sklepików szkolnych zdecydowanie nie powinny znajdować się takie produkty jak:– żywność typu fast-food (pizze, hot-dogi, „zupki chińskie”)
    – słone przekąski węglowodanowo-tłuszczowe (chipsy ziemniaczane, chrupki, słone paluszki, popcorn, prażynki, krakersy)
    – słodkie przekąski węglowodanowo-tłuszczowe (batony, wafle przekładane słodką masą, ciastka)
    – kolorowe napoje słodzone (gazowane i niegazowane)
    – napoje energetyzujące
    – wody smakowe
    – cukierki i inne słodycze z dodatkiem barwników sztucznych.
  • W sklepikach powinny znaleźć się takie produkty jak:
    • Woda mineralna (0,5 l, 0,7 l, 1,5 l)
    • Soki owocowe bez cukru dodanego
    • Soki warzywne
    • Owoce świeże
    • Warzywa do chrupania (marchew, ogórki, papryka, rzodkiewki)
    • Jogurty, twarożki, kefiry, maślanki, mleko acidofilne
    • Owoce suszone, bakalie, orzechy, nasiona (mieszanka studencka, morele, żurawina, śliwki, rodzynki, orzechy włoskie, laskowe, nerkowce, migdały, kokos, słonecznik, dynia, musli z orzechami i suszonymi owocami)
    • Chipsy owocowe
    • Pieczywo chrupkie, wafle ryżowe lub wielozbożowe
    • Popcorn
    • Sezamki
    • Ciastka wielozbożowe słodzone miodem
    • Batony musli i wielozbożowe słodzone miodem

    Kanapki

    • bułki żytnie, wielozbożowe, orkiszowe, grahamki
    • masło, margaryna miękka
    • wędlina drobiowa, wędlina chuda, ser żółty
    • sałata, kapusta pekińska, pomidor, ogórek, ogórek kiszony, rzodkiewka, papryka, zielenina

    Rodzice powinni nadzorować asortyment sklepików w szkole swojego dziecka i kierować ewentualne uwagi do dyrekcji szkoły. Warto również, aby w miarę możliwości dziecko miało ze sobą jak najczęściej pełnowartościowy „prowiant” przygotowany w domu. Dzięki czemu łatwiej będzie nadzorować sposób żywienia ucznia.

    W naszej szkole co miesiąc dokonujemy kontroli asortymentu produktów dostępnych w naszym sklepiku pod kątem walorów odżywczych.